En tolerant EU-kandidat?

Kroatien fick grönt ljus för EU. Jag undrar om det bara är till fördel…

Idag )lördag) var det…eller snarare skulle det hållits en gay-parad i Split, Kroatien.

Den blev avbruten av en mobb som kastade stenar mot parad-deltagare och skadade flera personer inklusive fyra journalister. Ca. 400 poliser försökte skydda ca. 200 parad-deltagare med det räckte inte. Mobben av kroatiska nationalister skrek slagord som “döda bögen” och “döda serben”.

Som sagt, kommer EU att tjäna på att få in Kroatien i EU? Kroatien är idag mer eller mindre etniskt rensad från serber sedan över 250 tusen (civila) serber (alltså: män, kvinnor och barn) fördrevs 1995 med hjälp av flygplan som bombade folk under flykten. En till nationell stat vars intressen många gånger skiljer sig från andra EU-medlemmars intressen.

Faktum är att i Kroatien råder fortfarande mycket av de gamla motsättningar…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 thought on “En tolerant EU-kandidat?

  1. Kanske, med tanke på Adriatiska havet… Klart att EU kan pumpa ut ett o annat ur Kroatien.
    EU vill uppenbarligen ha med Kroatien. Synd bara att inte EU sätter press på Kroatien att tex erkänna kroaternas samarbete med nazisterna, Jasenovac, ett koncentrations där serber, judar och romer mördades och torterades brutalt.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.