Det är inget skojigt med skurkarna!

Varför kallar man skurkar för “oseriösa” och “skojare”?
Man föreställer sig direkt en gubbe som sitter i andra sidan luren i en skum lokal garvande elakt över folk han lurat. Oftast är det inte så.

Lurendrejeri är en väldigt seriös verksamhet som omsätter många miljoner årligen.

Hela tiden, sedan det första “Nigeria-brevet” (om man nu pratar om nutiden), har folk försökt skona sig på andra människors bekostnad.

Handlar det om att lura ett företag eller staten så brukar det vara ett mindre snedsteg moraliskt än om man lurar en enskild individ. I alla fall om man frågar folk. Frågar man staten är det tvärtom. Dessutom är det ett allmänt känt faktum att man får ett lindrigare straff om man skadar en människa än om man lurar staten på några kronor.

Personligen så tycker jag att om ett företag går på och betalar någon eller några s.k. “Bluff-fakturor” (påhittade fakturor) så får dom faktiskt skylla sig själva då dom bör ha en välfungerande kontroll på företaget på vad det är som skall betalas och vad det är företaget är skyldig till.

Tillbaka till ämnet: det är det felaktiga uttrycket “skojare” som gör att allmänheten tar det mindre seriöst när man tänker på dessa fifflare. Som en påföljd därav blir “försiktighetsåtgärderna” också mindre seriösa. Myglare och fifflare är alltid seriösa och borde också betraktas som väldigt seriösa! Så tycker jag i alla fall.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.