Snabbmat – snabbast mat

Är snabbmat (fastfood), lika med skräpmat och beror det verkligen på matlagningstiden?

Vad är det som är snabbt med snabbmat och varför heter den så?
Är det den tiden man äter upp det som gäller? Matlagningstiden? Hållbar tid?

Jag minns barndomen och söndagsmiddagar när min mamma spenderade hela dagar för att tillaga maten som jag åt upp på ett ögonblick och drog iväg för att leka. Men det kan väl inte vara snabbmat hon lagade!?

Jämförelsevis kan man säga att vissa grytor kräver mindre personligt engagemang fast matlagningstiden kräver mer tid än någon hamburgare med klyftpotatis som man gör själv. Ändå påstår man att hamburgaren räknas som snabbmat.

Enligt Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Snabbmat) är snabbmat maten som innehåller mycket salt och lite kostfiber. Är choklad då snabbmat? Jag blir inte heller klokare av den engelska Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Fast_food).

Faktum 1:
Snabbmat tillagas snabbt.
Detta kan väl inte stämma.
Om man är som kock väldigt snabb och tillagar något som anses vara nyttigt väldigt snabbt, skall det då anses vara snabbmat?

Faktum 2:
Snabbmat är onyttig.
Detta kan inte heller stämma.
Det finns en hel del soppor och grutor där det flyter fett/olja och kan vara mycket onyttigare och ändå inte hamnar under rubriken “snabbmat”. Att inte tala om den dåliga vanan att över nyttiga grönsaker (som är nyttiga) hela feta Rhode Island sås och äta den med en bit bröd med smör på. Anses den salladen vara snabbmat då?

Faktum3:
Man blir fet av snabbmaten.
Jag minns att när jag hade en annan livsstil och tränade regelbundet såg jag ut som en modell (enligt mig själv) fast jag käkade en massa färdig/halvfärdig mat och åt på McDonald’s och Burger King, och nu när jag är gift och äter lagad mat jämt väger jag tio kilo mer än då och blev något rund i magen. Så livsstilen är nog viktigare.

Är en macka snabbmat? Inte? Men den tillagas inte alls! Några brödskivor, pastej och skinka. Snacka om snabbmat! Två ägg och en bacon skiva då? Engelsk frukost eller snabbmat? Kontinental frukost?

Vad är egentligen snabbmat (fastfood)? Har vi européer bara köpt en produkt från USA utan att tänka efter vad den egentligen skall vara?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.