Med rätt att heta rätt

Jag vill med detta presentera en idé som vuxit fram med tiden. Detta publicerades idag på flera svenska sajter:

Motion i riksdagen om sydslaviska namn

Riksdagsmannen Jan R Andersson (m) driver tillsammans med lokalpolitikern Aleksandar-Pal Sakala (m) från Kista en motion om ny administrativ bokstavering av sydslaviska namn i Sverige, skriver tvåspråkiga tidskriften “Diaspora”.

För ett tag sedan undrade Aleksandar-Pal Sakala hur det kommer sig att Carolina Klüft stavas rätt hela tiden (med ett ü som inte finns i det svenska alfabetet) när man har svårt att även uttala ett ? som ingår i många tusen medborgarnas namn. Svenska staten har helt enkelt bytt ut några bokstäver till andra som “passar bättre” och med det döpt om flera folkgrupper utan att fråga dem, menar Aleksandar-Pal Sakala. Han tycker att det är fel. Runt om i Europa, där man använder samma alfabet (Latin1 som det heter) finns redan denna möjlighet, fast dessa länder kanske har egna lokala anpassningar (som man har i Sverige med å, ä och ö), så varför inte i Sverige? Med anledning av detta skrev Aleksandar-Pal Sakala en motion som skulle upp till Moderaternas Förbundsstämma. Den presenterades dock för Jan R. Andersson, en moderat riksdagsman som uppmärksammade detta och som tyckte att det skulle ta för lång tid med att motionera inom partiet och valde att skriva om den. Med Sakalas godkännande tog Jan R. Andersson motionen som sin egen, för att presentera den för sina partikamrater och för att försöka bilda en bred politisk majoritet med medlemmar från andra partier. Motionen skall upp till Sveriges Riksdag den här hösten (2008).

——————-

Hela motionen som skrevs av mig kan man alltså läsa på Dijasporas sajt. :)

Den som kommer att presenteras i Riksdagen kommer med all sannolikhet att formuleras om men tanken är desamma.

Läs här >>

Samt här >>

Billigalan.se

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.