Är serberna ett lätt byte?

Om treenigheten och svenska rasister

Nu i dagarna har man svårt att undvika att det skrivs mycket om melodifestivalens vinnande sångerska och hennes segertecken som av vissa uppfattades som något mycket negativt och förolämpande. Men det är faktiskt inte det som är intressant och det som stör mig mest. Det som är intressant är att alla dessa populistiska röster (som man också kan tolka som rasistiska och nationalistiska), vars primära intresse är att smutskasta Serbien och serberna, tillåts få utrymme i svensk media.

Vi vill inte minnas att det i början på 90-talet var en annan stämning i Sverige. Rasistiska grupperingar tog till svenska flaggan och hoppade på alla som antyddes vara invandrare. Svenska folket sa ifrån och tog tillbaka flaggan så att den inte längre skall förknippas med rasism och främlingsfientlighet. Kan man tänka sig att det är så med dessa tre fingrar i luften som segrande serber gillar att stolt visa upp. En folklig symbol i Serbien, som egentligen betyder treenigheten och är en kristen symbol, har med feltolkning i svensk media blivit något av en nationalistisk symbol som (hör och häpna) socialisten Miloševic använde. Sanslöst.

Det kan mycket väl ha varit så att det misstolkades pga. felanvändning av vissa grupper i krigets Balkan under 90-talets början. Men skall man då ta för givet att det är symbolen det är fel på? Och varför i hela Världen är det folkets fel då? Är serberna lätt byte att man får nuförtiden skriva vadsomhelst eftersom ingenting händer. “Serberna är oorganiserade, svaga, lågutbildade…” Är det sådant den gemene man tror?

Föreställ er att man skriver likadant om palestinier? Eller föreställ er att ledande kvällstidningar skriver att muslimska ropet på arabiska “Gud är Störst” egentligen är terroristisk handling eftersom det användes av några som tillhörde terrororganisationer. Svenska ambassader skulle säkerligen brinna runt om i Världen. Serberna är (oavsett vad man tror efter alla krig) egentligen ett fredligt folk. Det är inte känt om att serberna överhuvudtaget någonsin i världshistorien utförde några terrordåd.

Så ja, kanske är serberna ett lätt byte för att åstadkomma högre mål. Nu är det dags att minska Serbien med Kosovos territorium och lite smutskastning i media gör ingen skada. Inga bussar kommer att sprängas, inga ambassader kommer att sättas i brand, inga hämndaktioner överhuvudtaget… Herregud, serberna kommer inte ens att bry sig, ser det ut som. Man undrar ibland om serberna betraktas som människor av några “okunniga statsvetare”.

Jesus - Isus - tri prsta

.

.

.

Läs mer: Expressen, Aftonbladet, SVT, DN   

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 thoughts on “Är serberna ett lätt byte?

 1. Bravoooo!

  Jag håller med dig helt och hållet.

  Serbien är ett mångkulturellt land och jag lovar dig att
  bland de ungdomar som visar 3 fingrar på Belgrads gator, är det
  inte bara etniska serber utan personer från andra folkgrupper
  som känner sig som serber.

  Jag visade tre fingrar till 4 albaner som firade studenten med att
  ha en albansk flagga över hela bilen. De blev konstigt nog vansinniga och började spotta och svära. Min sambo och dotter som satt i bilen blev vettskrämda. Jag log till dem och sa ” så här är det att vara serb i sverige”, de kan ha en hel flaga över bilen och det är ok, men jag får inte hålla upp tre fingrar utan att helvetet bryter loss.

  När ska man få vara serb i Sverige utan att bli påhoppad på gatan, i tidningar, på TV etc. Varför måste man hela tiden försvara sig som serb och hela tiden ta avstånd från Milosevic innan samtalet kan fortsätta? Kan det verkligen vara så att “Du är oskyldig fram till dess att det bevisats att du är SERB!?”

  Nu åker jag till Serbien och slappnar av tar en Sljiva och njuter av det mångkulturella och multietniska SERBIEN!

  Mvh/Gogi

 2. Jag är en stolt serb född i mitt vackra sverige jag vill bara bli behandlad som en människa och inte som en barbar eller en serie mördare jag har bosniska vänner och dom behandlar mig som deras bror medan jag blir kränkt i svensk media som smittar av sig i samhället fortare än pesten jag är gift med en svenska och har snart tre barn länge leve serbien sverige och trenigheten. slobodan jankovic

 3. När det gäller Serbien så finns det en plan.Serbien som ett land i dagens gränser finns inte inplanerad i den nya Europa, utan sönderslitna regioner som består av fyra stycken som är under Europas överhöghet.
  Denna plan har påbörjats verkställas redan 1974 under Titos tid och kommer att fortsätta en lång tid innan den är klar is sin planerad helhet.

 4. USA och dess allierade stödjer kroaterna och albanerna och ogillar sreber. Så enkelt är det. Sverige bara följer med stormakterna och blundar för tex kroatiska illdåd men uppmärksammar alla serbiska fel.

  Att det aldrig har funnits serbiska terrorister är ju något som alla vet är fel. Skotten i Sarajevo 1914…

  Jag är bara ledsen att Sverige ställer upp och städar efter USAs olika krig (Serbien, Irak, Afganistan). Det blir inte bättre förän man säga sanningen även till USA som Frankrike och Tyskland gjorde inför irakkriget.

 5. Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med dig helt.

  Per definition är en terrorist någon som utför dåd främst mot “civila” mål.

  Ett politiskt mord mot en regent av en ockupationsmakt kan knappast räknas som terrorism. Jag syftar så klart på Skotten i Sarajevo 1914.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.