Anklagad på SVT

Ibland kollar jag även på SVT. Med tanke på licenspengar man betalar blir det ännu dyrare per minut om man inte gör det…

Senast har jag kollat på några avsnitt av Anklagad: Anklagad | svt.se

Det lustiga med den här sista avsnittet är att man får ont i magen när oskyldiga fälls och döms till fängelsestraff.

I det här sista avsnittet har killen lite problem med pengar (som om någon inte har det) och han råkar hitta en påse med pengar i en taxi. 20 tusen pund var precis vad han behövde. Han “lånar” pengar, går till ett kasino, satsar allt på rött och vinner. Han går med “lånade” pengar till taxi-bolaget för att anmäla att man hittade dom och lämnar ifrån sig påsen. Problemet var att pengarna var förfalskade och nu är både polisen och busar efter honom.

Polisen haffade honom och han döms för spridning av förfalskade sedlar.

Jag har inte pluggat juridik men det jag vet är att dagens lagar baseras på gamla grekiska regel om uppsåt (regler från antiken alltså). Har man inte haft uppsåt att göra det så är det “bara” själva gärningen som man straffas för. Om man t.ex. hittar en påse på gatan och är på väg till polisen med den kan man inte straffas för innehav av narkotika (om det nu visar sig att det var narkotika i påsen). Om man hittar en påse med narkotika och vill sälja det så kan man straffas för annat runt omkring men inte för smuggling eftersom man var inte med om att smuggla in det. Men om man hittar en sedel på gatan och använder den utan att veta om den är förfalskad så kan man knappast straffas för spridning av förfalskade sedlar.

Vem är det som kontrollerar sedlar som man använder? Jag hörde att det nuförtiden finns många fler 10- och 100-kronors sedlar där ute som är falska än 500-kronors, vilka folk gillar att kolla (utan att verkligen kolla på det). Jag kan tänka mig att folk som vrider en 500-sedel mot ljuset skulle vara lättast att lura. Dom fattar ändå inte vad som skiljer en falsk mot en äkta sedel.

Så anta att du tar emot en del sedlar som är falska och använder dom i god tro. Sedan straffas du för det. Är det rättvist? Jag tycker inte det.

Men folk döms för saker dom egentligen är oskyldiga till. Hela tiden. Inte bara i tv-serier från USA.
Tänk er att sånt faktiskt sker på riktigt. För, det gör det. Även i Sverige.

Rättvisa finns nuförtiden bara i sagor.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.