Alla betalar lika men använder olika

Om kommunismens påverkan på dagens Sverige

SL’s enhetstaxa skall slopas så fort som möjligt, tycker jag.
Varför?
Jo, det kan väl inte vara rättvist att en person betalar något som någon annan utnyttjar medan pengarna kunde ha använts till annat, nämligen att förkorta vårdköerna?

Att jämföra vore det som om alla tankar full tank för 500:- oavsett hur mycket soppa det fanns där och hur mycket tanken rymmer. Så en person som ofta kör sin Volvo jeep, tankar 70 liter och betalar 500:-. En annan person kör sällan sin Seat Ibiza, tankar 35 liter och betalar också 500:-. Med dagens fantasipriser (och därefter fantasiskatt på bensin) blir det en rejäl besparing för Volvoägaren och en tung börda för Seatägaren.

Är det någon som kan påstå att det är rättvist att låta stackaren, med en jättebil som drar mycket och som används ofta, få en schysst rabatt? Min son väntar fortfarande på ögonoperation och här rabatteras det för folk som åker ofta tunnelbana!

Har folk blivit helt tokiga att acceptera denna lurendrejeri?
Det kommer att visa sig den 17 september. Jag ser fram emot resultatet och dagen efter när jag (förhoppningsvis) kan andas ut.

sl_vardköer

4 thoughts on “Alla betalar lika men använder olika

  1. Det är ju de välbeställda som har fördelar med dagens socialdemokratiska politik. Biltullar har bara få råd med (om man räknar fullpriset dvs). Jag hoppas på ett regimskifte så att alla medborgare får bestämma mer över sitt eget liv.

  2. Fast i din liknelse är det ju den välbeställda personen som har fördel av enhetstaxan. I verkligheten är det troligen tvärtom, de som bor långt ut från stan sparar på det, medan de som mest gör resor inom samma zon (innerstadsbor) får betala ett högre pris än tidigare. Visst finns det undantag, men generellt sett är det förmodligen så.

  3. Vad gäller biltullarna håller jag med om att de slår väldigt orättvist mot de mindre bemedlade. Att detta inte tagits upp mer i debatten förstår jag inte. När det gäller enhetstaxan är det dock tvärtom.

  4. Ärligt talat så börjar jag tro på att enhetstaxan stannar kvar även efter en borgerlig seger. KD och C vill nog ha den kvar.
    Man får nog ändå hämta dessa 300 miljoner per år från annat håll och inte beröva vårdbudgeten dessa.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.