Och när bli det sladdlöst?

Under 90-talet var det diskussioner angående det “papperslösa samhället” och att vi strävar efter ett sådant p.g.a. miljön. Sparar man papper så sparar man på träden och vi kommer att ha det bättre om naturen är balanserad. Men hur blir det med miljön hemma?

En stor del av allergier som folk har orsakas av dammet som ligger runtomkring våra möbler. Vem har inte irriterat sig på dammråttor som dyker upp lite ifrån överallt? Det finns dock ett ställe där dammråttorna förblir kvar utan att man behöver vara rädd att dom poppar ut. Det stället är nämligen bakom en PC. Efter sex månader av PC användning med ett 20-tal kablar som ligger tilltrasslade bakom den ligger det även ett tjockt lager av damm som har på nåt märkligt sätt vuxit ihop med kablarna och bildar en klump som ser ut som ett levande väsen från en främmande planet. Stirrar man noga kan man se att PC-fläkten blåser på det och det kan se ut som att det verkligen andas och rör på sig. Tyvärr finns det inget vettigt sätt att bli av med den klumpen än att lägga dammsugarröret ovanpå den och hålla i några minuter. Några gånger kan du eventuellt trycka ordentligt så att man inte missar några dammråttor som ligger inflätade under kabelklumpen. Sedan skall man inte glömma att öppna PC:n och försiktigt dammsuga “inomhus”…Men vad tjänar allt det där till? 10 dagar senare är det nya dammråttor som hittade hem till baksidan av din burk och ligger nu och myser bland dina kablar.

Varför kan istället PC företag inte börja med att ta fram sladdlösa datorer?
Jag menar inte helt sladdlösa naturligtvist men så gott som:
En el-kabel till PC borde räcka. Från PC:n (datorn, burken, lådan, huset, kalladenvadduvill – förutom CPU…) kan det gå en enda sladd till skärmen som innehåller både strömförsörjning och datakabel. Musen är sladdlös och kommunicerar enkelt med tangentbordet som är kopplad till skärmen. Även den kan i princip vara sladdlös men med en “station” där den kan ligga över natten för uppladdning. Högtalarna ligger inbyggda på skärmen så inga extra sladdar behövs. En USB port ligger snyggt på sidan av skärmen så att man kan koppla in en webcam.

Hur många kablar kan man bli av med på det sättet? 10? 15?
Hur många dammråttor kan man bli av med på det här sättet? 100? 1000? 100000?
Hur mycket kan man spara på miljön hemma på det här sättet?
Att inte tala om irritationsmoment som dyker upp om det händer att min kära fru får syn på en och annan dammråtta innan jag hinner dammsuga den. Det kan faktiskt vara den största anledningen att jag bestämde mig att skriva det här… 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.