Nej, nej, nej!

Nu kommer ett “lysande” förslag från Centern om att barnbidrag skal inkomstprövas. Vilka stjärnor!

Jag undrar hur länge skall man hålla på och straffa folk som kämpar lite mer? Enligt det senaste förslaget skall man dra in barnbidrag för folk som tjänar mer än 20000 SEK i månaden. Har man också funderat på att sänka skatten för dessa personer? Jättekorkat.

I tron om att det glädjer “fattiga” (om nu någon i Sverige kan räknas som “fattig”) dvs. folk som kanske inte köper lyxvaror eller åker på semester flera gånger om året, kommer man på något så lysande att dra in den rättighet som gör att alla barn garanteras en värdig barndom.

Nej!

Barnbidrag skall vara som en barnförsäkring för samtliga barn till skattebetalarna, inte bara för dom vars föräldrar betalar mindre i skatt.

Vad händer om man verkligen tar bort det för folk som tjänar mer än 20000:- i månaden?

Miljonärerna är i Sverige inte så många och de skulle ändå inte märka något eller bry sig. Folk som inte tjänar så mycket (som gränsen är satt till) skulle inte heller märka någon förändring. Enda människor som kommer att reagera är folk inom medelklassen dvs. tjänstemannaklassen samt arbetarklassen (där båda föräldrar arbetar).

Och tro mig: de blir inte glada när man berövas något som anser sig betalar skatten för.

Resultat? Ungefär som med sosseriet: Är du duktigare – blir du straffad!

Jag tycker istället att det skall LÖNA SIG att arbeta. Inte tvärtom. Skrota detta korkade förslag nu!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

0 thoughts on “Nej, nej, nej!

 1. Jag kan hålla med dig att de som tjänar 20.000:-/mån är inte “rika” människor. Sen säger Maud att hon “inte vill prata siffror” egentligen.

  Men rent principiellt – att fördela barnbidrag enligt behovet är en helt sund tanke, tycker jag. Personligen har jag aldrig kunnat förstå varför skulle ALLA, rika och fattiga, få barnbidrag. Vad är meningen med det??

  Jag tycker faktiskt att det är orättvist och korkad att en familj som tjänar mycket (och för mig är “mycket” när ett hushåll har tex 30-40000/mån och uppåt) får barnbidrag. De behöver inte det – helt enkelt. Inte att tala om de som tjänar 60-70000 eller mer.. Sen tycker jag att man bör ta hänsyn till hela bilden: alla tillgångar, pengar på banken osv. Jag antar att det kan finnas människor sam saknar inkomster helt – alltså får inga lön – men är rika och behöver inga bidrag.

  Jag förstår inte resonemanget att det är “orättvist” mot dem “duktiga”? För det första det är ett BIDRAG som skulle hjälpa dem som behöver det. Att kunna ha barn i ett samhälle som Sverige ska vara en rättighet (alltså – möjliggöra att människor inte väljer bort att ha barn enbart på grund av dålig ekonomi).
  Men inte alla behöver det! Jag tycker att det är stötande att ge bort 200.000:- från MINA skattepengar till rikas barn – som en liten present.

  Sen tycker jag att du har en lite sned bild av verkligheten när det gäller fattiga (utan “citationstecken”) människor i Sverige. De som “inte köper lyxvaror eller inte åker på semester flera gånger om året” är inte fattiga. FYI: Fattiga är de som inte kan köpa mat för barnen, som inte kan betala vanliga grundläggande räkningar (hyra, el, telefon), som väljer bort medicin eller tandläkarbesök eftersom man inte har råd. Såna människor finns, i stora mängder här i Sverige, men knappast går att träffa dem på moderaternas möte. Och det har inte med “duktigheten” att göra. Det är faktiskt en mkt stötande kommentar.

  Barnbidraget, och alla andra bidrag, handlar om en tanke att skapa, så gott som möjligt, lite bättre förutsättningar för människor i ett samhälle som har råd och möjlighet att alla har det skapligt bra.

 2. Det är säkert inte DINA skattepengar som kommer tillbaka till de rika utan man skall se det som en liten återbäring.

  Jag tycker också att det är stötande att ge bort skattepengar till folk som inte förtjänar det eller använder det som extra fickpengar. Sätter man lite högre siffra på årslönen kan jag gå med på det.
  Men inte som det är föreslaget.

  Hur skall vi ha det då? ;)
  Ja, vi låter majoriteten bestämma. Så är det i en demokrati.

  Barnbidrag är inte till föräldrarna utan till barnen.
  Och barn är inte rika oavsett i vilken familj de föds.

  Tänk dig att mamma är hemmafru och pappa är någon…tveksamt seriös affärsman som tjänar pengar.
  Familjen får inget barnbidrag.
  Pappa “konkar” och pengarna hamnar låsta till olika avbetalningar eller hos lånehajar på Caymans.
  Det tar flera månader tills barnen får det drägligare.
  Och så kan det gå till en gång per år då mannen är snarare en pokerspelare än en affärsman.

  Därför skall barnen inte straffas i onödan och barnbidrag skall komma regelbundet oavsett.

  Det är en försäkring och en garanti till barnens bästa.

  Och som jag skrev tidigare är riktiga miljonärerna inte så många i Sverige.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.