Obama – jänkarnas moderat

Vad kul att det går bra för Obama.

Så fort jag själv lyssnade på honom och fick reda på hans åsikter fastnade jag för honom. Han är mycket lugnare, mer saklig och mycket vettigare än någon annan sedan Jimmy Carter.

Det jag inte gillar är att han kallas för den första “svarta” kandidaten. Eftersom hans pappa är afrikan blev han automatiskt svart.

Han mamma är dock vit. Jag undrar om han skulle kandidera i Kenya skulle han kallas då för den första “vita” kandidaten? :)

Men alla vet att USA är rasisternas hemland och det är det som gör mig lite orolig.

Men Obama verkar vara bra i alla fall och jag hopas på honom eftersom jag gillar hans åsikter. Men å andra sidan verkade Bill Clinton vara sjysst innan han valdes också. Sedan utförde han bombkrig mot dåvarande Jugoslavien och historien kommer att visa att det var inget annat än angrepp mot ett lands suverenitet. Ett land som dessutom alltid var USA-vänligt och alltid på de allierades sida och kämpade altid mot ondskan i Världen.

Vissa brukar säga att det inte är presidenten i USA som styr utan dom som styr och finns i bakgrunden är alltid mäktiga män som gömmer sig bakom mäktiga företag och det saknar betydelse vem det är som är vald.

Nåväl, vi får önska Barack Obama “Good Luck” och se om han verkligen lyckas förändra något i Washington. Vi kan hoppas att USA tar tillbaka sitt status som “ett sjysst land”. :)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Busring.se

0 thoughts on “Obama – jänkarnas moderat

 1. ehm.. När en förälder är mörkhyad brukar barnen bli mörkhyade också (åtminstone “mörkare” en sk. “vita”). De gener är helt enkelt dominanta. Att Obama kallas då för den första svarta kandidaten handlar mest om att han gör ser mörkhyad ut – dvs som en (som de i USA säger det) “african-american”. Hade han varit en av dem få som trots en mörkhyad förälder ser “helt vita” ut skulle det vara en annan historia antagligen.

  Jag personligen tycker jättemkt om Obama, och tror och hoppas på att han blir nästa USA president.

  Men, vet inte riktigt om han kan kallas “jänkarnas moderat”.

  Ordet “moderat” kommer från Latin “modus, moderatus”,som betyder egentligen “mått”. Att ngn är “moderate” (på engleska) betyder att man är “måttlig” (tex moderate drinker)

  Så här står i merriam-webster lexikonet:
  1 a: avoiding extremes of behavior or expression : observing reasonable limits b: calm, temperate
  2 a: tending toward the mean or average amount or dimension b: having average or less than average quality : mediocre
  3: professing or characterized by political or social beliefs that are not extreme
  4: limited in scope or effect
  5: not expensive : reasonable or low in price

  Jag håller helt med att tex svenska partiet som kallas “moderater” beskrivs väl i definitionen: “lugna, medelmåttiga, genomsnittliga, inte extrema, limiterade i sin effektivitet och billiga.”

  Men jag tycker inte att beskrivningen stämmer på Obama. Att förändra amerikansk mkt aggressiv och hänsynslös utrikespolitik, och förändra USAs anseende i världen, samt att fixa USAs ekonomisk katastrof, kräver extrema, modiga och radikala åtgärder. För att åstadkomma ngt sådant måste man hålla om människor och mänskligheten mkt mer en bara “måttligt” (moderate). Jag tror och hoppas att Obama har människan i centrum istället för hänsynslös profit på vilket pris som helst . Därför kan han absolut inte kallas för moderat. Vem har hört om en moderat som har människan i centrum??

 2. “Hade han varit en av dem få som trots en mörkhyad förälder ser âäœhelt vita” ut skulle det vara en annan historia antagligen.”

  Precis, jag tycker att den rasfrågan verkar vara avgörande och så bör det inte vara. Dessutom är Obama inte uppväxt i ett ghetto-område så det är tveksamt hur han kommer att representera USAs svarta.

  “…att förändra USA…kräver extrema, modiga och radikala åtgärder.”

  Men inte pratar man väl om en revolution? :)
  Han vill ställa om USA som det var förut och då är det mycket enklare.
  Dessa förändringar som han vill göra finns redan i de flesta europeiska länder och det verkar fungera bra med offentligt finansierad sjukvård bl.a.

  “Vem har hört om en moderat som har människan i centrum??”

  Hur många svenska moderater känner du egentligen?
  Jag känner en hel del och dom flesta stämmer in på den beskrivningen att dom är effektiva, hederliga, pålästa och sakliga.
  Ungefär som Obama alltså, och ungefär som Obama tycker att man skall förändra USA förändrar man Sverige nu.
  Med människan i centrum. :)

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.