Rör inte min (?) bostad!

I Husby norr om Stockholm är det väldiga protester mot Järva lyftet mest på grund av Svenska Bostäders dåliga hantering av situationen. Svenska Bostäder skickade helt enkelt brev till människor bosatta i en gård (mest invandrare och äldre pensionärer) om att dessa hus skall i princip rivas och totalrenoveras (som vissa gillar att kalla för “lyxrenoveringar”).

Husbys upprorsmän (Husby Unite och Rättvisepartiet bl.a) har länge sedan försökt ragga röster för deras kamp mot allt och alla som inte tänker som de.

Under den tidigare majoritetens styre protesterade samma falanger om att det behövs renoveringar och nu helt plötsligt kallas det för lyxrenovering.

De protesterade även i våras emot ombildningar med anledningar att bostäderna var i renoveringsbehov. Varför de nu manar till protest är ett mysterium.

Men det är inte det som är frågan. Det verkar finnas vissa lokala upprorsmän som gillar att livnära sig på osäkerheten och den oro som de själva skapat. Dessa gav helt enkelt hyresrätts innehavarna skyltar på vilka det står bl.a. “Rör inte min bostad”. Det är det som är märkligt.

  • En hyresrätt får man faktiskt inte behandla som ens egendom
  • Flyttar man ut från en hyresrätt måste man antingen återställa lägenheten i det tidigare skicket eller betala för slitaget om det nu inte räknas som normalt slitage.
  • Flyttar man ut från en hyresrätt får man i bästa fall ett tack för besväret
  • Slutligen: Man äger inte sin hyresrätt

Det är då mycket tveksamt att man ens har samma rättigheter när man är en hyresgäst och som bostadsrättsinnehavare eller som husägare.

Hur många av dessa protestmän vet om det?
Hur många av dessa boende känner till allt om denna unika boendeformen?
Tror de helt enkelt att de äger den lägenheten?
Boendes okunskap är som föda till dessa upprorsmän.

Personligen har jag bott i en hyresrätt i flera år men är ytterst tveksam att jag någonsin vill tillbaka till den formen av boende.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.