Tråkig som en SMHI rapport

På torsdag förstärks en högtrycksrygg över Skandinavien och en stor del av Sverige får soligt väder och ganska varmt.

Meningen ovan kan man läsa på många olika sätt. Dessvärre är det så att de anställda på SMHI som anmäler sig till att läsa upp dessa rapporter i radio brukar ha en ovanligt tråkig röst. Speciellt i Dagens Eko 16:45. Jo, jag förstår att det är sent på en arbetsdag men tänk på att det är en massa människor som sitter i bilköer och kanske kan råka somna under tiden man lyssnar på en hypnotiserande tråkig röst. Det är faktiskt trafikfara att släppa ut dessa tråkmånsar i eter.

Då och då kan man faktiskt höra en vanlig röst läsa upp prognoser. Senast var det idag (tisdag den 2 maj 2006) i Dagens Eko. Men då lyssnade jag inte heller på väderprognosen utan funderade just på vad det är som hänt på SMHI att de släppte ut en människa som förmodligen gör annat än att titta på molnrörelser på en karta hela dagarna. Tyvärr så var jag tvungen att ikväll “slå upp” vädret för att kolla hur vädret blir imorgon.

Sedan var det där med “kustobservationer”. Är det egentligen så pass viktigt att hela Sverige måste lyssna på vindriktningen vid Almagrunden, Söderarm och Stavsnäs?

Hur blir det då imorgon?
Dimma kan också förekomma…
Gäsp…

4 thoughts on “Tråkig som en SMHI rapport

 1. Jag kan hålla med om att SMHI-rösterna inte håller samma mått som de vanliga radiopratarna. Men jag måste bemöta “att hela Sverige måste lyssna på vindriktningen”. Sjövädret sänds fem gånger per dygn (05.55, 07.55, 13.00, 15.55 och 21.50) i P1. Och enligt senaste RUAB-rapporten har P1 11,6% av landets radiolyssnare som publik.

  Månhus Beta, som tog mig hit, påpekar också att det är ordinarie Ekot-uppläsare som presenterar vädret i slutet av programmet.

 2. 11,6%? Wow!
  Visserligen brukar jag tillhöra dessa 11,6% men bara passivt. Jag menar, det är inte därför jag sätter på radion. ;)
  Jag bara orkar inte byta station just då.

 3. “En SMHI rapport” Lustigt adjektiviserande av SMHI. Vad är SMHI:are än en sån är raport, och vad är det SMHI:aste du vet?

  Sluta särskriva. Det är fult, svårläst, larvigt och obildat.

 4. Nu är jag inte riktigt med här. Vänligen förklara.
  Är det avsaknad av ett bindestreck som gjorde dig så upprörd att du missade hela meningen med mitt “babblande”?

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.